loading spinner

De VOET, een opmerkelijk ontwerp

De voet:

-          28 botten

-          57 gewrichten

-          108 ligamenten

-          1.700 zenuwen

-          90.000 zweetklieren

Als je goed naar een voet kijkt, kun je stellen dat er sprake is van een verbazingwekkend ontwerp. Dit relatief kleine deel van het menselijk lichaam, moet ondersteunen, balanceren en bewegingen en schokken opvangen. En dat een leven lang…

 

Het beste voor onze voeten zou zijn als we blootvoets door het leven zouden gaan. Onze voetspieren zouden dan dagelijks getraind worden en daarmee beter bestand raken tegen alle voorkomende belastingen. Door de manier waarop we tegenwoordig leven en bewegen, is dat echter niet mogelijk. Onze manier van leven en werken, maar zeker ook ons klimaat vereist dat onze voeten comfort, veiligheid en warmte nodig hebben. Het kiezen van de juiste schoen voor de activiteit of taak onder de verschillende condities is daarom heel erg belangrijk.
De voet van de mens

 

 

Een complexe interactie

Om een voet goed te laten functioneren, is het noodzakelijk dat veel botten, pezen en ligamenten (banden van bindweefsel om een gewricht) de juiste interactie hebben. De voet bestaat uit 26 botten en daarnaast zijn er twee botjes in de pees van de grote teen (sesam beentjes). In de voet zijn 57 benoemde gewrichten en 108 ligamenten die deze gewrichten bij elkaar houden. Een hele serie pezen, voor een deel verbonden met spieren in de voet en het onderbeen, zijn betrokken bij het verzorgen van alle verschillende bewegingen van de voet. Ruim 1.700 zenuwen zorgen voor de communicatie met de hersenen, 90.000 zweetklieren zorgen voor de temperatuurhuishouding en het afvoeren van lichamelijke verontreinigingen.

 

Drie voetbogen

De voetbeentjes vormen gezamenlijk drie voetbogen:

  1. De binnen boog strekt zich uit van het hielbeen en de scaphoid naar de eerste drie teenbeentjes.
  2. De buitenboog (longitudinaal) strekt zich uit van het hielbeen tot de buitenste tenen.
  3. De transversale boog wordt gevormd door de spenoid, scaphoid en de metatarsal.De voet van de mens


Gemaakt met   door Schot Marketing & Communicatie