Geen producten
Prijzen zijn ex. btw
Waarom voetveiligheid?
Gelukkig hechten steeds meer bedrijven voldoende waarde aan algemene veiligheid en het verstrekken en voorschrijven van Persoonlijke Beschermings Middelen in het bijzonder. En steeds vaker vormt een gedegen PBM-beleid hierbij het uitgangspunt. Toch kunnen we concluderen dat er ten aanzien van de voetveiligheid nog het nodige verbeterd kan worden.
Veiligheid Dit is misschien niet direct van toepassing daar waar het gaat om het aspect ‘veiligheid’. Vaak wordt voor de bedrijfsactiviteiten een Risico Evaluatie & Inventarisatie (RIE) gemaakt. Uit deze RIE kunnen voor verschillende activiteiten een andere veiligheidseis komen voor de voetveiligheid. De meeste werkgevers gaan dan voor het gemak en stellen een schoen met de hoogste veiligheidsnorm voor. Ook voor de bedrijfsactiviteiten waar dit niet direct relevant voor is. Blessure- en ziektepreventie Veel werkgevers besluiten daarom vanuit het gemak om één type veiligheidsschoen aan het personeel ter beschikking te stellen, in beste geval in een hoge- en een lage uitvoering. De werknemers hebben dan nog een keuze. Alleen iedere voet is anders van vorm: lengte, breedte, voetbooghoogte en –lengte, etc. Het is daarom niet vreemd dat 1 op de 3 dragers van veiligheidsschoenen, één of meerdere voetklachten heeft. Zij lopen namelijk gemiddeld 900 kilometer per jaar op hun veiligheidsschoenen. En als dan de pasvorm niet juist is, zijn klachten, blessures en in het ergste geval ziekteverzuim niet uit te sluiten. Een goed passende schoen heeft een duidelijke preventieve werking voor lage rugklachten, maar ook schouder-, nek-, heup, knie- en enkelklachten. En dan hebben we de specifieke voetklachten zoals hielspoor, peesplaatontsteking, overmatige zweetvoeten, eksterogen, halux valgus, etc. voor het gemak nog maar even buiten beschouwing gelaten. Het is overbodig te stellen dat het voorkomen van ziekteverzuim in vrijwel alle gevallen vele malen voordeliger is dan het genezen van de klachten. In dit geval: het ter beschikking stellen van een goed passende veiligheidsschoen verhoogd de tevredenheid van de medewerkers en kan de werkgever (veel) geld besparen. |
|
Wat zijn de meest voorkomende problemen bij voetveiligheid? Zoals gesteld, heeft ca. 1 op de 3 dragers van veiligheidsschoenen, één of meerdere voetklachten. De klachten zijn in feite terug te voeren op een drietal aspecten: 1. Pasvormproblemen (schoengerelateerd): Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van dragers van veiligheidsschoenen de verkeerde schoenmaat draagt. Dat kan betrekking hebben op zowel de lengte- als de breedtemaat. Als de drager een iets bredere voet heeft, en vervolgens een schoen past met een standaard leest, dan zal hij vaak een schoenmaat groter kiezen. De leest is dan niet alleen iets langer, maar ook iets breder. De breedte kan dan kloppen, alleen in de lengterichting is de schoen te groot. Dat kan leiden tot vermoeide voeten en/of overmatige zweetvoeten. Deze klachten zijn zeer eenvoudig te voorkomen door de voet goed op te laten meten en de juiste leest te laten adviseren. www.www.dbfootwear.nl 2. Fysische problemen (lichaamsrelateerd): Overvloedig zweten, abnormale eeltgroei, huidaandoeningen, holvoet, platvoet, halux valgus, hielspoor, peesplaatontsteking, etc. Dit zijn doorgaans zeer persoonlijke aspecten die bij de selectie van de schoen en de zool heel goed in acht genomen moeten worden. Een juist geselecteerde schoen en zool kunnen deze klachten compenseren en mogelijk voorkomen of verhelpen. 3. Psychologische bezwaren: Het komt nog regelmatig voor dat werknemers structurele bezwaren hebben tegen het dragen van werkschoenen. In hun beleving kunnen deze namelijk nooit zo lekker zitten als hun ‘privé’ schoenen. Met de selectie van een goede schoen, met de juiste pasvorm en voldoende comfort, wordt ook deze mentale drempel weggenomen. De Specialist Schoenmaker houd je bij je leest! Dit bekende gezegde is zeker op het gebied van voetveiligheid sterk van toepassing. Dus als u met uw bedrijf doet waar u goed in bent, dan kunnen wij van DB FootWear u ontzorgen op het gebied van voetveiligheid. Dit doen wij door de voeten van u en uw medewerkers te meten en dan met een passend advies te komen. Passend voor de bedrijfsactiviteiten en passend voor alle verschillende voeten. Dit doen wij in onze showroom, maar zeker ook bij u op locatie. Wij denken graag met u mee en zijn u natuurlijk ook graag van dienst!
|
Gemaakt met door Schot Marketing & Communicatie